Beszélgetés a Cenk tövében - Egyenes beszéd

Cenk alatti beszélgetések címmel kezdeményezett dialógust brassó megye magyar elöljárói és választóik közt Koszta István evangélikus lelkész. A brassói evangélikus egyház tanácstermében az egyenes beszéd szellemében zajlott le a több mint kétórás, számos közérdekű kérdést érintő eszmecsere.

Farkas Anna RMDSZ-képviselő négyéves munkáját elemezte, sorjázva az eredményeket és bevalva a kudarcokat.

Kovács Attila, az RMDSZ megyei elnöke, megyei tanácsos a helyhatósági választások nyomán kialakult helyzetet ismertette. Elmondta: hetven szavazat hiányzott, hogy a magyar képviselet a mérleg nyelvévé váljon. De így is sikerült együttműködési szerződést aláírni a megyevezetéssel.

Ambrus Károly megyei tanácsos a gazdaság és a kultúra állapotáról szólt. Felhívta a magyar civil szervezetek figyelmét, hogy kéréseikkel időben keressék fel őt. Noha a művelődésre nem szánhat sok pénzt a Megyei Tanács, ő igyekszik támogatást kieszközölni a fontos rendezvényekhez.

Szente László a brassói magyar emlékhelyek megjelölésének – folyamatos – programjáról szólt, megemlítette, hogy városi tanácsosként fontosnak tartja a magyar iskolák támogatását. Kollégája, az EMNP alelnöke, Toró Tamás a helyhatósági választások összefogásának példáját említette, azt továbbra is követendőnek tartja. A külföldi kapcsolatok is a brassói magyarság javára gyümölcsötethetőek – mondta.

A közvetlen és őszinte párbeszéd kezdeményezője, Koszta István lelkész elmondta, rendszeresíteni szeretné a találkozókat, hogy az a brassói magyarok fórumává váljon. Nem csupán a politika, hanem a gazdasági, kulturális élet képvielőit is meghívja a jövőben az együttgondolkodásra, a közös cselekvés nyomvonalának kijelölésére.

Ambrus Attila BL főszerkesztő