-------------------------------------------------------------------------------------------------------

FORGÁCSOK A MESTER ASZTALÁRÓL

Istenvér - Az úrvacsoráról a kocsmában. Horváth Csaba írása

Istenvér  - Az úrvacsoráról a kocsmában. Horváth Csaba írása

Szokatlan jelenség, ha a kocsmában valaki bort iszik. Megváltozott a világ. Már a kocsma sem az, mint régen, amikor a kocsmáros a saját borát árulta. Inkább töményet isznak, vagy sört. Bort nagyon ritkán, pedig milyen hagyománya is van a magyar ember életében a fröccsnek: kisfröccs, nagyfröccs, házmester, háziúr, Krúdi fröccs, bivajcsók, és még sorolhatnánk a szebbnél szebb megnevezéseket. A szemközti asztalnál ült egy borostás férfi, bort iszogatva. Majd észrevette, hogy nézem, kajánul rámvigyorgott:Magánál is osztanak bort, igaz? Igaz. Misebort. Úgy mondják? Úgy. Felkelt a helyéről és odahajolt hozzám, még mindig kaján vigyorral az arcán: aztán nem lehetne, hogy abból, a hogy is mondják, istenvérből, gyakrabban osszon atyám?

Álarcosok a Bibliában. A farsangi maskarádé margójára.

Az ember álruhába öltözik farsang idején, arcát eltakarja, álarccal, és így a névtelenség fátylával takarja be magát. Elváltozik, nem megváltozik, csak elváltozik. Nem újkeletű dolog ez, s a bibliaolvasó ember tudja, a Szentírás is tartalmaz ilyel elváltoztattott, önmagukat elváltoztató emberekről leírást.

Az özönvíz balladája

Az özönvíz balladája

Többször éreztem, hogy elkárhozom, s a pokolba jutok. A poklot, mint olyat, úgy képzeltem el, ahogy az egyszerű ember; néhány szurokkal teli üst, alattuk a tűz, a fekete szarvas patás ördögök pedig villával döfködik az embereket. Meglehetősen mulatságos kép, néhány kecskefejű, neptunvillás angyalból átoperált ördög bohóckodik egy hőerőműben. Kellemetlen érzés lehet a hiedelem szerint abban az üstben rotyogni, bár nekem személy szerint evvel kapcsolatban határozottan jóleső élményeim vannak.

Kiüresedett szavak: Megváltó

Kiüresedett szavak: Megváltó

Megváltás, Megváltó.Sokszor halljuk a szót. Ismerős, különösen a húsvéti ünnepkörben gyakori. Olyannyira, hogy már fel sem tűnik. Teológiai szakkifejezés, igehírdetési klisé, bombasztikus kifejezés, hétköznapi életünktől idegen, életidegen szóvá üresedett. Felhevül-e a szívünk, amikor halljuk ezt a szót: Megváltó? Elindul-e bennünk akár gondolati szinten, akár érzelmi téren valami?

Szerezd vissza a szívedet!

A karácsonyi igehirdetésekben, de mondjuk úgy, az ünnepi igehirdetésekben mindig előfordul az, hogy „nem a teritett asztal, nem az ünnepi asztal teszi az ünnepet ünneppé, hanem a szivben van az igazi ünnep”, és ehez hasonló figyelmeztetések, melyeket mi is tudunk, csak éppen nem tudunk mit kezdeni velük. A szép papi mondatok, ünnepi figyelmeztetések többnyire a templomban maradnak. Miért? Hogyan hozzuk ki onnan őket?

Prédikáció a fáskamrában

Még első szolgálati helyemen voltam. Tél volt, illetve már a tél vége felé tartottunk. Amikor beléptem a fáskamrába, hogy tüzifát hasogassak. Furcsa dolgot tapasztaltam. A tél folyamán, ugyanis, amikor naponta fát vágtam, azokat a darabokat, görcsöket, melyeket nem tudtam felaprítani félredobtam: majd még növök, mint a népmesében, majd még erősödöm, és akkor újra nekiveselkedem.

Gondolatok a „mélyben”

Vízhiány volt. A talajvíz métereket apadt a kutakban. Sivító hangra lettem figyelmes. A hidrofor szivattyúja felsivított a pincében. „Alászállok”. Gondoltam és lebaktattam a pincébe, Megnéztem a nyomásmérőt és jóval kettő alatti értéket mutatott.A tartályban nyomáscsökkenés állt be. Depresszió. S az automata bekapcsolta a szivattyút.

Kiüresedett szavak: Szentlélek

Egy gyerekkori emlékem jutott eszembe. Még abból az időből, amikor a naponkénti áramszünetek rendszeresek voltak, órára pontosak. Egy-egy meghitt gyertyafényes este alkalmával a hirtelen felvillanó villanyfény örömmel töltött el bennünket. Volt benne valami ünnepélyesség, abban, hogy amit úgy vártunk megérkezett, még akkor is, ha az a valami magától értetődő, természetes is volt. Várakozással telve szemléltem a villanykörtét.

Kiüresedett szavak. Szél. Rövid elmélkedés a „bolondok hajójáról”.

Pünkösdkor többször elhangzik a Szentlélekről szóló bizonyságtételekben, énekekben, igehírdetésekben a szél, fuvallat, szélroham kifejezés.Ezt mi diszkrét bólintással nosztalgikus sóhajtással vesszünk tudomásul: „Igen, akkor így volt, milyen jó lenne ma is, de, hát ez már nincs így. Az Isten tudja!” Végkövetkeztetésből elégtelenek vagyunk.