Papa-mama-baba klub alkalmat tartottak Szatmárnémetiben

A januári papa-baba-mama klub a zord idő ellenére sem maradt el, melynek már több éves múltja van a Szatmárnémeti Evangélikus-Lutheránus Egyházközségben. Így január 12-én, fittyet hányva az időjárási viszontagságokra, jókedvvel és énekszóval kezdtük el a 2017-es esztendőt.  Ez alkalommal, meghívottunk Tolnai Zelma patóházi kántor- és zenetanárnő mesélt a gyermekkori zenei nevelés fontosságáról, valamint a Kodály-módszerről. Rávilágított arra, hogy a gyerekdalok, népdalok mindennapos lelki táplálékká kell legyenek a gyerek számára, melynek legfontosabb célja az örömszerzés, a gyerek érdeklődésének felkeltése, a fogékonyság kialakítása, a jó ízlés formálása és az érzelmi intelligencia fejlesztése.

Kodály alapgondolata, hogy a zenei nevelést minél előbb el kell kezdeni, még a gyerek születése előtt - az anyaméhben -, sőt még korábban, már az anya születése előtt 9 hónappal, hisz az anya nemcsak a testét, de a lelkét is adja gyerekének; így a korai éveknek döntő szerepük van a zenei ízlés, a gondolkodás fejlődésében. Kodály Zoltán ezt így fogalmazta meg: “Ha nem ültetjük el a zenei szép magvát a legzsengébb korban, később hiába próbálkozunk vele; ellepte a lelket a gyom”.

Arra a kérdésre, hogy Honnan Merítsünk “Zenét”?, csakis Tiszta forrásból – érkezett a válasz – elsősorban a magyar néphagyományokból (magyar gyerekdalok, mondókák, népdalok), melyek segítségével fejlesztjük gyerekeink anyanyelvét, zenei anyanyelvét is egyaránt, de a szülők feladata megvédeni kicsinyeiket a nem kívánatos zenei hatásoktól. Kisgyerekkorban – születéstől óvodás korig – a zenei nevelés célja, hogy felkeltse a gyermek érdeklődését a zene, az éneklés iránt, érzékennyé tegye a környezet hangjaira. 

Szó esett a zenei nevelés módjairól is, ilyenek például az ölbeli játékok (arc-fej-kéz-lábjátékok, ujjszámolók, tapsoltatók, höcögtetők, dögönyözők), amelyek a szeretetet, az elfogadást hivatottak kifejezni.

Hogy mit munkál ki a gyerekből a zene? Ez által növekszik a gyerek szereplésvágya, erősödik énképe, önbizalma, magabiztosabbá válik, jobb lesz a kapcsolatteremtő és problémamegoldó képessége.

A papa-baba-mama klub keretén belül együtt énekeltünk és beszélgettünk sok-sok más számunkra fontos, anyukás-apukás-babás dologról is! Következő alkalmunk februárban lesz megtartva, ahová nagy szeretettel hívunk és várunk miden érdeklődő anyukát-apukát-kisbabát.  A részletekkel kapcsolatban figyeljék egyházközségünk facebook-oldalát!

Cikk és fotók: Illyés Sándor, lelkipásztor