A feltámadó Jézusra tekint a reformáció és a húsvét is - Adorjáni Dezső Zoltán püspök húsvéti köszöntő gondolatai

Az idei húsvét különlegessége, hogy még egy ünneppel ötvöződik: a protestánsok idén a reformáció 500 éves jubileumára is emlékeznek. A reformáció és a húsvét üzenetének lényege tulajdonképpen ugyanaz – írja húsvéti pásztorlevelében Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus-lutheránus püspök. „Lelki szemeink előtt megjelenik a kereszten megfeszített Jézus képe, aki elhordozza a világ bűneit, de ahol ott van már a feltámadásnak is az ígérete” – mondta az M1-en az ünnep alkalmából a püspök.

 

Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus-lutheránus püspök az ünnep alkalmából az M1-en arról beszélt: a wittenbergi Mária-templom főoltárképének predelláján a prédikáló Luther látható, akinek az alakja szinte eltörpül, amint ujjával egy irányba mutat. Ugyanabba az irányba tekint Luther hallgatósága, a wittenbergi polgárok, az egyetem professzorai is. Nem a prédikáló Luthert nézik, figyelmük a kép központjára összpontosul. A kereszten megfeszített Jézust nézik.

Ez köti össze a reformáció és a húsvét üzenetét – mondta a püspök – vagyis az, hogy a reformációban és a húsvét ünnepében is a lényeget kell meglátnunk, „a kereszten megfeszített Jézust, az Isten bárányát, aki elhordozza a világ bűneit”. Úgy a reformáció, mint a húsvét erre a bűnöket elhordozó, de feltámadó Jézusra tekint. Mindenkinek ezt a Krisztusra figyelő, őreá nyitott, szép húsvéti ünnepet kívánom – zárta ünnepi szavait a püspök.

Forrás: hirado.hu

A videó megtekinthető a következő linken: http://www.hirado.hu/2017/04/14/adorjani-puspok-a-feltamado-jezusra-tekint-a-reformacio-es-a-husvet-is/