Amikor Isten anyát teremtette, a legjobbat adta nekem!

Evangélikus hagyomány szerint május második vasárnapja anyák napja. Ennek a napnak a lényege, felhívni figyelmünket: tisztelni kell az anyaságot. Ma a XXI. században, amikor a nyugati hatásnak engedve egyre inkább az a tendencia áramlik Partium, Bánság, Erdély vidékeire is, hogy Ne vállaljunk gyereket, mert az csak nyűg, éljünk szabadon, bontakozzunk ki, csináljunk karriert. Tartsunk házi kedvencet: szoba görényt, házban kiscicát, aranyos kutyuskát, de gyereket ne, mert az sokba kerül, azzal sok a gond. Anyák napja arra figyelmeztet a Szentírás fényében: Nem Szégyen Az Anyaság! Mit mond Isten a teremtés hajnalán az első emberpárnak, mi az ő feladatuk többek között: „szaporodjatok és sokasodjatok”, nem pedig azt, hogy „keressétek fel a nőgyógyászt, és minden születendő gyerek életét oltásátok ki”. Nem könnyű gyereket vállalni, nem egyszerű felnevelni, nem mindig előnyös – ha ilyen számítgató típusúak vagyunk, de Isten egyik legcsodálatosabb áldása. Az Egyháznak hangosan kiáltania kell: az anyaság méltóság és tisztesség, Isten akarata. Kiáltani kell, amíg nem lesz túl késő.

Nem csak anyák napjakor, hanem az év minden egyes napján hálásak kell legyünk édesanyánknak, mert: igent mondott életünkre, vállalt minket, 9 hónapig szerető szíve alatt lehettünk, imádkozott értünk, virrasztott mellettünk, amikor betegség gyötört, törődött velünk, elvezetett Istenhez, amikor megfogta gyerek kezünket és valahányszor elvitt vallásórára, embert faragott belőlünk. A gyereknevelés otthon a családban kezdődik: ahogy élünk, ahogy viselkedünk, ahogyan beszélünk, azt mind megjegyzi a gyerek és azt a sémát fogja követni az életben. Ezért nem mindegy milyen légkörben neveljük gyerekeinket. Nem mindegy, hogy imádkozunk-e velük, amikor asztalhoz ülünk, amikor ágyba bújtatjuk őket, nem mindegy hogy visszük-e vallásórára, vagy pedig azt mondjuk: ó, aludj csak nyugodtan tovább. Nem véletlenül mondják: az otthoni hét év. Ez befolyásolja egész életüket. Ha a gyerek nem kapja meg a kellő lelki táplálékot otthonról, akkor az történik – lelkipásztori szemmel mondom - a gyerek lekonfirmálás után ne csodálkozzunk, hogy nem fog templomba járna, majd olyan barátokat szerez, akik az alvilági életet kedvelik, felnőtt korukban nagy valószínűséggel nem fogják találni helyüket a nagyvilágban. Keresni fogják a boldogságot a szenvedélyekben, és egyre inkább keresik, annál inkább csalódottak lesznek.

Az otthoni 7 év – nagyon fontos a gyereknevelés szempontjából. A jövő tőletek függ édesanyák! Vállaltok-e gyereket, és ha igen, milyen légkörben nevelitek?

Mindennek a kulcsa: Isten közelségében megmaradni, vagy elszakadni Tőle?

Ezeket a gondolatokat erősítette meg a Szatmárnémeti Evangélikus-Lutheránus Egyházközségben a vallásórás gyerekek műsora, Csendes Judit zongoratanárnő diákjai, majd Nt. Gráma Béla nyugalmazott református lelkipásztor Érzelmek oratóriuma címmel verses összeállítására került sor.     

Az istentisztelet végén az édesanyák egy-egy szál virágban részesültek, köszönetként a végtelen szeretetért, gondoskodásért és törődésért.

 

Cikk és fotók: Illyés Sándor, ev. lelkész