Kárpát-medencei evangélikus lelkészek konferenciája – Több mint 240 lelkész gyűlt össze Balatonszárszón

A Soli Deo Gloria Református Konferenciaközpont adott otthont 2017. június 6. és 8. között, a reformáció ötszázadik emlékévében, az evangélikus lelkészkonferenciának. A magyarországi lelkészeken kívül az egész Kárpát-medencéből, sőt még azon is túlról érkeztek lelkészek.

Nem szűkölködtek a konferencia címadói, amikor a „Szeretsz-e engem?” - „Uram, te mindent tudsz, te tudod, hogy szeretlek téged” - Elköteleződésben címet adták a találkozónak. A Kárpát-medencei lelkészkonferencia a maga nemében azért egyedülálló, mert információnk szerint ennyi lelkész egyházunk történetében még nem találkozott az egész Kárpát-medencéből.

A Soli Deo Gloria Konferenciaközpontban már pünkösdhétfőn informális találkozóra gyűltek össze a Kárpát-medencei evangélikus püspökök és gyülekezetvezetők, majd tanácskozásukat kedden folytatták. A határon túli magyar nyelvű gyülekezeti szolgálatokról esett szó. Beszámoltak egymásnak azokról az örömökről és nehézségekről is, amelyekkel a szolgálat alatt szembesülnek és együtt kerestek megoldási lehetőségeket is. Erdélyből többek között Adorjáni Dezső Zoltán, a Felvidékről Nagy Olivér, Ausztriából Fónyad Pál, Németországból Gémes Pál, Szlovéniából, Muraközből pedig Mitja Andrejek volt jelen a tanácskozáson.

Fontos lépés volt, hogy a korábban 2006-ban alakult MAEK (Magyar Evangélikus Konferencia) megszűnt és létrejött annak jogutódja, a METT (Magyar Evangélikus Tanácskozó Testület), amelynek meghatározták szabályrendeletét, tagjait és tevékenységét.

A nagyobb plénum előtt zajló lelkészkonferencia azonban csak kedd délután kezdődött Gáncs Péter elnök-püspök igei intonációjával, majd a finn Seppo Häkkinen mikkeli püspök tartott bibliatanulmányt az isteni elköteleződésről az ember iránt, János evangéliuma 21. fejezetének 15-19. versei alapján, Más övez fel téged címmel.

Zelenék József esperes tartotta a reggeli ...

Szerda reggel Zelenák József sepsiszentgyörgyi lelkész - esperes áhítatát követően folytatódott konferencia, amelynek egyik érdekes pontja volt a délutáni kerületek közti vetélkedő. Este Mitja Andrejek szlovéniai le.kész gondolatai zárták a napot, másnap úrvacsorás záróistentisztelettel ért véget akonferencia, amelyet követően mindenki hazatért saját gyülekezetébe.

... Mitja Andrejek pedig az esti áhítatot.

Forrás: evangelikus.hu, szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, videó: Győri András Timótheus.

Kapcsolodó videó: