Kezdetét vette a III. Középpont Ifjúsági Találkozó

Elkezdődött a III. Középpont Erdélyi Lutheránus Ifjúsági Találkozó. Idén több mint 300 fiatal érkezett Válaszútra Erdély és Magyarország különböző térségeiből.

A szervezők Mózes ötödik könyvéből választották az idei mottót: „...én ma eléd adtam az életet és a jót, de a halált és a rosszat is; válaszd hát az életet, hogy élhess te és utódaid is!” (5 Mózes 30, 15.19b) A tábor jeligéje és fő témája is innen származik: Válaszd az életet!

Az immár hagyományosnak számító tábor szellemiségében megmutatkozik a tolerancia és az összetartozás, hiszen nemcsak evangélikus fiatalok vesznek részt, hanem más felekezetű ifjak is szép számmal jelentkeztek.

A találkozót istentisztelettel nyitották meg. A tábor ideje alatt végig dicsőítő zenekar segíti a fiatalokat az elcsendesedésben, a keresztyén dalok segítenek ráhangolódni az áhitatokra.

A tábor résztvevőit Adorjáni Dezső Zoltán, az Romániai Evangélikus Lutheránus Egyház püspöke üdvözölte. Köszöntőbeszédében elmondta: a szélrózsa minden irányából jöttek résztvevők, így megállapítható, hogy a Középpont találkozó egyre nagyobb méreteket ölt. Arra kérte a résztvevőket, higgyék el, hogy valóban erős várunk nekünk az Isten. Kiemelte, hogy Isten mindannyiunknak választási lehetőséget ad: választhatjuk a halált és a rosszat is, de akik eljöttek, mind az életet akarják választani. Elmondása szerint több ez a tábor, mint egy világi fesztivál, mert ez az életre jutást segíti. Mi, keresztyének pedig tudjuk, hogy Krisztus az út, az igazság és az élet, így a táborozók ez alatt a pár nap alatt nemcsak egymáshoz, hanem Jézushoz is közelebb kerülhetnek.

Ezt követően Bencze Orsolya lelkész igemagyarázatával szintén nyomatékosította a tábor fő üzenetét: Válaszd az életet! Prédikációjában elmondta: ez a tábor nem az olcsó mulatságokat szaporítja, nem az értelmetlen időtöltés helye, hanem a Krisztuskeresésé. Emlékeztette a táborlakókat, hogy a helyszínválasztás sem véletlen, hiszen a mezőségi emberek is választás előtt álltak, és ők az életet választották. Így kell tennie a mai ifjúságnak is, azért, hogy majd utódainknak is meg legyen a lehetősége az életet választani.

Koszta István brassói evangélikus lelkész, a tábor főszervezője elmondta: minden résztvevő a keresztyénség jegyében jött. Nemcsak evangélikus, hanem más felekezetűek is örömmel jelentkeztek. A fiatalok testvérként tekintenek egymásra, ami erősíti a közösséget. Ezt követően megemlékezett arról a tatrangi fiatalról, aki tragikus hirtelenséggel távozott az élők közül, és aki itt szeretett volna lenni. Továbbá szintén a helyes választás fontosságáról beszélt.

Az ízletes vacsorát követően a Harmadik Zenekar szolgáltatta a talpalávalót a jókedvű, táncoslábú táborozóknak. A III. Középpont Erdélyi Lutheránus Ifjúsági Találkozó első válaszúti estje a lelkes fiatalok szájából felcsendülő nótáktól volt zajos.

Ambrus Mózes

Képek az első nap eseményeiről az alábbi linken:

https://www.facebook.com/pg/kozepponttalalkozo/photos/?tab=album&album_id=1487018914722626