Előkonfirmációval egybekötött farsangi ünnepség Sepsiszentgyörgyön

Szombaton, február 17-én tartották az idén konfirmálók elővizsgáját a Sepsiszentgyörgyi Evangélikus-Lutheránus Egyházközségben, amelyet gyülekezetünk gyermekeinek farsangi előadása követett.

Zelenák József esperes, a gyülekezet lelkésze köszöntötte a jelenlévőket. Majd Végh Nimród tartott áhítatot az útmutató által a szombati napra rendelt újszövetségi ige alapján: Szenved-e valaki közöttetek? Imádkozzék! Öröme van-e valakinek? Énekeljen dicséretet! (Jak 5,13). Elmondta, hogy az ige első részével mindannyian egyetérthetünk. Hiszen gyakran hallunk arról, hogy Jézus Krisztus a betegek között csodálatosan gyógyított. Ahogy meglátta valakinek a nyomorúságát, segített rajta. Láttuk Jézust családi közösségekben, amikor a síró szülő kérő szavára elindult meggyógyítani a gyermekét. Megszoktuk, hogy Jézus Krisztus azokban a családokban van jelen, ahol betegség, baj, szenvedés, gyász, szomorúság van. Azonban az Ige második része: Öröme van-e valakinek? Énekeljen dicséretet! arra bíztat minket, hogy lássuk meg Jézus Krisztust az örömökben is. Hogy nemcsak azokban a családokban jelenik meg, ahol a halál szava szól, és ahol betegség gyötri a testet és a lelket, ahol szenvednek az emberek, hanem Jézus Krisztus oda is elmegy, ahol öröm van, Isten Fia az örömeinkből is részt kér. Az örömeinkből, amikor látjuk bizonyságot tenni a konfirmáló fiatalokat vagy halljuk énekelni és szavalni a kisgyermekeket, amikor közösségben vagyunk egymással és Istennel.           

Az áhítatot a konfirmációra készülők kikérdezése követte Luther Márton Kis kátéjának első két fejezetéből. A fiatalok kitűnően teljesítettek. Zelenák József esperes és Domokos Tibor felügyelő elfogadták a konfirmandusok bizonyságtételét, így a virágvasárnapi ünnepi istentisztelet előtti vizsgán nem kell majd újra ezekre a kérdésekre válaszolniuk. A felügyelő kijelentette: várja, hogy a gyülekezet teljes jogú tagjaivá váljanak a fiatalok.

Az esemény a gyermekek farsangi ünneplésével folytatódott, amelyet Domokos Zsuzsa tanítónő vezetett. A kicsik versekkel, énekkel, tánccal szórakoztatták a jelenlévőket. A műsort szeretetvendégség és tombolahúzás követte. A tombolahúzás bevételéből és az adományokból, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásából egy nyári vajdasági kiránduláson szeretnénk részt venni a gyermekekkel.

Az örömteli eseményt Tóbiás nevű bábú elégetése és éneklés zárta. A gyermekek úgy érezték, hogy valóban elűzték a telet, a hideget és a rosszkedvet. Érezhettük, hogy Jézus Krisztus az örömeinkből is valóban részt kért.

Végh Nimród