Kolozsváron a befogadásról

„Jövevény voltam, és befogadtatok” - A francia nők által összeállított Ökumenikus Világimanapot Kolozsváron idén, március 1-jén a Protestáns Teológiai Intézet fogadta be. Az istentiszteleti alkalomnak a Teológiai Intézet díszterme adott otthont. A szervezésben és előkészítésben, amelyet idén Kerékgyártó Imola evangélikus teológushallgató koordinált részt vállaltak Kolozsvár református, evangélikus, katolikus és unitárius nőszövetségei, valamint a Protestáns Teológiai Intézet lány hallgatói is. Az interaktív és színes istentiszteletre közel száztízen gyűltek össze. Isten Igéjét Kalit Eszter evangélikus gyakorló lelkész hirdette.

A franciaországi szervezők az imanap témájául a Máté evangéliumának 25. részében található „irgalmasság cselekedetei” közül a 35. verset választották: „Jövevény voltam és befogadtatok”.  Az alkalmat Sógor Árpád ifjúsági lelkész nyitotta, aki az intézet nevében köszöntötte az egybegyűlteket. Majd Ferenczi Annamária, aki huszonöt éven keresztül kitartóan megszervezte a kincses város asszonyai számára az imanapot, köszöntötte a gyülekezetet és nyilvánosan is bejelentette, hogy az alkalom szervezését átadta az evangélikus gyülekezetnek. Ezután Franciaország rövid bemutatására került sor.

A teljes istentisztelet a jövevény, a más, a különböző befogadása és az abból fakadó áldás körül forgott. Az egymást befogadó közösség jegyében huszonöt különböző felekezetű asszony olvasta fel a kijelölt liturgiát. A teológus lányok színes drámajátékkal fűszerezték az alkalmat. Az igehirdető is rávilágított arra, hogy mit is jelent befogadni, hogyan mutathatjuk ki mások iránt elfogadásunkat. A cselekvő elfogadásnak és befogadásnak egy nagyon jó szemléltető példáját hozta el az alkalomra. Egy zsebkendőt mutatott fel, melyet thaiföldi nők, prostituáltak hímeztek. Ezt és sok más ilyen zsebkendő készítését a holland királynő tette lehetővé, aki varrógépeket adományozott, hogy ezeknek a nőknek más megélhetési forrásuk legyen. A befogadás, elfogadás a másiknak életet, új életet ad.

Az ökumenikus asszony közösség végül a teológusok által előkészített szeretetvendégségen valóságosan is megélhette az egymást befogadó asztalközösséget.

 

Írta: Kerékgyártó Imola, evangélikus teológushallgató

Fotó: Brian Johnston, teológiai tanár