Ökumenikus Nagygyűlés Budapesten

A 2013 július 3-án megtartott ökumenikus nyitóistentisztelettel kezdetét vette az Európai Egyházak Konferenciájának (Conference of European Churches, CEC) 14. Ökumenikus Nagygyűlése. Az ünnepi istentiszteletet a Pozsonyi úti református templomban tartották. A rendkívüli, ökumenikus liturgiájú istentiszteleten az igehirdetési szolgálatot Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke végezte.

Az ünnepi istentisztelet után, a RAM Colosseumban Emmanuel metropolita, az Európai Egyházak Konferenciája elnökének megnyitó szavaival vette kezdetét az Nagygyűlés. A 470 jelenlévő tagot Ft. dr. Erdő Péter bíboros, érsek, Áder János köztársasági elnök, Tarlós István Budapest főpolgármestere, Olav Fykse Tveit, az Egyházak Világtanácsának (WCC) főtitkára, valamint Guy Liagre, a CEC főtitkára is köszöntötte.

A július 3-a és 8-a között Budapesten megrendezésre kerülő eseményen az európai keresztény egyházak, azaz az evangélikus, református, anglikán, baptista, metodista, ortodox, ókatolikus, egyesült egyházak képviselői vesznek részt és tanácskoznak a keresztény ökumenét megtestesítő nagygyűlés jövőjéről, aktuális és jövőbeni kihívásairól, valamint ezek megoldásáról.

A nagygyűlés keretein belül sor kerül számos, a CEC megreformálását, az Alkotmány módosítását, illetve megújítását célzó intézkedés megvitatására és elfogadására.

Gyorsan változó világunkban az Egyház új kihívásokkal szembesül, mint értékvesztettség, a hitelesség kérdése, szekularizáció, a gazdasági válság által gerjesztett, egyre fokozódó társadalmi problémák, bizonyos országokban az új generációk jövőjének kilátástalansága, és ezek kapcsán sok új feladat áll az Egyház előtt, amelyekre megoldást kell találni. Ezekkel csak egy megerősödött, egységes, gyorsan reagáló, új kommunikációs eszközöket alkalmazó, új arculattal rendelkező entitás képes szembenézni. Erre égető szükség van…” – mondta Dr. Leslie Nathaniel, a CEC Nagygyűlés Előkészítő Bizottságának moderátora.

Éppen ezért választották a 14. Nagygyűlés mottójául azt a Bibliából származó idézetet, hogy „Most tehát miért késlekedsz?”(ApCsel 22, 14-16).

Egyházunkat a 14. Nagygyűlésen Fehér Attila főtanácsos képviseli.

 

FA