Kolozsvár

Kiskapus

A Kiskapusi Evangélikus-Lutheránus Egyházközség templomának eredetéről nincs pontos feljegyzés. Szájhagyomány szerint a XIII. században egy őrség működött Kiskapuson, melynek feladata a Segesvár–Nagyszeben közötti kereskedelmi út biztonságának megtartása volt. Számukra épült egy őrtorony, amely a mai templom tornya, és mellette egy kis kápolna. Szakemberek véleménye szerint a torony a XIII. század végén, XIV. század elején épülhetett. Ezt az építkezési stílussal és az építés során alkalmazott módszerrel indokolják. Amit mindenképp tudni lehet, történelmi feljegyzések szerint az az, hogy Apafi Mihály fejedelem idején (XVII. század második fele) az őrség teljes bizonyossággal működött. Kiskapuson már 1603-tól evangélikus gyülekezet létezett, ugyanis a jegyzőkönyvek alapján - ez évvel kezdődően napjainkig - megtalálható a szolgáló lelkészek névsora.

Arad

Fazakasvarsánd

A Kolozsvári Evangélikus Egyházmegye legnagyobb falusi gyülekezete az Arad megyei Fazekesvarsándon van. (Aradtól 35 km-re északkeleti irányban). Manapság a község mintegy 1625 lakost számol. A lakosság összetétele:
1. nemzetiség szerint: magyar, román és roma
2. vallások szerint:
- 531 tagú evangélikus gyülekezet
- 700 tagú az ortodox gyülekezet,
- van a roma kisebbség körében egy pünkösdista közösség is.

Nagyvárad

A nagyváradi evangélikus-lutheránus közösség 1811-ben építi fel első kápolnáját a Tudor Vladimirescu utcában. Mivel idővel kicsinek bizonyult, lebontották és 1902-1903 között felépítik ezt a templomot Petz Samu tervei alapján neogótikus stílusban. A bejárati ajtó felett u.n.rozetta van, a falakat kívülről dísztégla fedi.

 

"Isten kezében" - A nagyváradi evangélikusokról

A Duna TV 2009 02 07.-én sugárzott "Isten kezében" című műsorában a nagyváradi evangélikusokról készített riportfilmet. (Technikai okok miatt 3 részre van bontva a videó.)

Marosvásárhely

Marosvásárhely.

Kolozsvár

Történeti adatok 

Subscribe to RSS - Kolozsvár